Wednesday, 30/07/2014


Penyokong maut pergaduhan selepas perlawanan Selangor-Kelantan

Published on October 13, 2010 by   ·   195 Comments

Piala Malaysia 2010: Selangor vs Kelantan

SEORANG penyokong dipercayai peminat Kelantan maut selepas berakhir perlawanan aksi suku akhir Piala Malaysia antara Selangor dan Kelantan di Stadium Shah Alam, malam tadi.

Pelbagai laporan tidak rasmi di laman sosial dan kelab penyokong menyebut kematian tiada kaitan dengan insiden pergaduhan yang berlaku di luar stadium selepas perlawanan berakhir. [LIHAT VIDEO]

Manakala ada yang mengaitkan kematian dengan insiden pergaduhan berkenaan.

Sementara itu dalam aksi di atas padang, dua pemain masing-masing dari pasukan Selangor (P Gunalan) dan Kelantan (Norshahrul Idlan Talaha) dibuang padang selepas dilayang kad merah sejurus sebelum aksi perlawanan berhenti rehat. [LIHAT VIDEO]

Kedua-dua pasukan memulakan aksi babak kedua dengan 10 pemain sehingga tamat perlawanan.

Aksi ‘panas’ berkenaan berakhir dengan keputusan seri tanpa jaringan.

Perlawanan timbal balik kedua dijadualkan berlangsung di Stadium Sultan Mohd Ke-IV, Kota Bharu Jumaat ini.

Sumber rasmi dari KAFA:

Penyokong Kelantan yang meninggal bernama Che Kurma, 39, dari Kampung Telong Bachok.

Allahyarham meninggal dunia akibat sesak nafas. Mengenai laporan seorang lagi peminat Kelantan yang meninggal dunia setakat ini belum ada pengesahan rasmi dibuat.

Laporan Utusan Malaysia
Penyokong Kelantan meninggal dunia selepas menonton bola

SEORANG penyokong meninggal dunia sebaik sahaja selesai menyaksikan perlawanan suku akhir pertama bola sepak Piala Malaysia antara Selangor dan Kelantan di Stadium Shah Alam, di sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner, Nor Azam Jamaluddin berkata, kematian lelaki tersebut yang dikenali sebagai Che Karma Sulaiman, 39, dipercayai akibat sesak nafas.

Beliau berkata, walaupun berlaku kekecohan antara penyokong kedua-dua pasukan tetapi kematian lelaki itu tidak mempunyai kaitan secara langsung dengan kekecohan itu.

“Allahyarham yang bekerja sebagai pengawal keselamatan dan berasal dari Bachok, Kelantan meninggal dunia setelah dia mengadu sesak nafas sebelum pengsan di tempat letak kereta di Stadium Shah Alam.

“Rakan-rakannya dan juga pasukan paramedik yang dikejarkan ke tempat kejadian, bagaimanapun gagal menyelamatkan mangsa dan dia disahkan meninggal dunia,” katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Menurut Nor Azam, ketika perlawanan sedang berlangsung lagi, Allahyarham Che Karma telah mula mengadu sesak nafas dan dia telah dibawa berjumpa dengan paramedik untuk mendapatkan rawatan.

Jelasnya, keadaan Allahyarham selepas itu kembali pulih, sebelum dia menghembuskan nafas terakhirnya di tempat letak kereta.

Dalam pada itu, mengulas mengenai kekecohan di Stadium Shah Alam, beliau memberitahu, tiada pergaduhan yang serius berlaku antara penyokong kedua-dua pasukan ketika di dalam stadium.

“Namun, sekiranya pergaduhan tercetus setelah mereka keluar dari perkarangan stadium ia di luar kawalan pihak berkuasa,” katanya.

Pada perlawanan tersebut, seramai 300 anggota penguatkuasa yang terdiri daripada anggota polis, pasukan Rela dan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) ditugaskan mengawal ketenteraman di dalam stadium.




coded by nessus

Tags: , , , ,

Readers Comments (195)

  1. penyokong malaysia says:

    pnyokong kelantan mati sbb p’gaduhan..??
    ish silap nih..
    pnyokong tu mati sbb ader heart attack..
    baek tukar statement brita ni..
    kang x psal2 laen jdik nyer..

  2. aiman says:

    banyak versi, x tahu la sbb sebenar, tp prgaduhan mmg trcetus, pas game, ada pnyokong pecah kepala, fan slenagor start dulu, sy brada d tmpat kejadian..

  3. x patot says:

    kita tngok ape FAM nak buat..
    kalo klntan rasa2 da kena saman gantung dari sertai liga2 kat malaysia slama2nya dah……kita tngok yer smua…ni kes mati nie….luar stadium..sama mcm klntan aritu…FAM..kita tngok betapa adil ok..

  4. joe says:

    Ada dua kematian tadi,
    sorang mati heart attack,
    sorang lagi mati kena pukul…
    Well done red giant fanatics!
    jangan main2 dgn selangor!

  5. dean says:

    btul ke fan selgor strt dlu?ph 2 spe kte yg klntn xde tmdun,,mmg xleh jd ni,,smp mti org mmg gler..tgk lh ape akn jd

  6. anti pergaduhan says:

    um..al fatihah buat c mati..kalau btol berlaku kematian, nampaknya semakin trok keadaan dunia bola sepak kita..harap2 xde berlaku racist d antara negeri2..yang gadoh sume org melayu, org kita, peribumi tanah melayu..provokasi itu benda biasa, namun mentaliti kita dalam menerima nya dan mengatasinya..namun xsemua mampu nak tahan bila d provok..dan ini la kesudahannya..sedih dan hiba..moga roh c mati d cucuri rahmat n harap pihak berkenaan amik serius hal ini..moga2 tragedi sebegini xberulang lagi..GKG!

  7. nameless says:

    ah dua2 defensif.. selangor kata kelantan.. kelantan kata selangor..

  8. jawa klang says:

    Jangan risau…
    orang2 kita dalam FAM dah deal dgn media, berita ni tak akan di keluarkan di akhbar esok.

  9. s says:

    hahaha3…yg tu memg pasti..
    FAM nak buat ape kali nie…
    kes mati nie….kita tngok selangor kena ape….aku rasa dapat hadiah saguhati tu.

    klntan kena gantung brapa game?
    slangor msti la FAM tambah mata..kan3

  10. Liga Malaysia says:

    tapi berita ni dah keluar kat tv..

  11. abm says:

    Pembunuhhhhh

  12. messi says:

    nampaknya penyokong kelantan sajala yang ada di stadium kb jumaat ni…..

  13. jawa klang says:

    alamak.. mcmana boleh kuar berita tu..?
    Tak pe, kalau kuar paper besok pun, dalam ruangan kecik je..
    jgn risau.

  14. sapa aku says:

    dngar citer ada dua kematian..sorg kena heart attack sorg lagik kena tikam???dua2 fans kelantan….

  15. dunia3 says:

    tggu jer ape tindakan FAM..
    ntah2 kemalangan x dsengajakan…hahaha3

    mcm kat perlis la kan..semi aritu..
    aku ade situ…stadium kangar..aduh…
    ape FAM buat?buat donno jer…
    kes sama mcm klntan..
    tutup mata jer kan…

    nak gtau sumting sini

    “kalo ini la gayanya,bolasepak kita akn duduk sini jer..import ke,exsport ke,seludup ke pemain luar negara..the main problem is bout the management..ur system FAM..dont follow the others,kejap2 leh import,kejap2 xleh import,kejap2 kena gantung,tiba2 tukar game schedule,x tetap pendirian..benci KRONI,benci RACISM trhadap klntan,benci kegilaan kpd kuasa tp xde ape dbuat dlm pntdbiran..”

    sedar smua sedar la….slagi kita x berubah…disini la kita….kita xkan maju…malah kita akn terkebelakang…

    yg skuad remaja tu ape cer?
    haritu kata masuk league….tngok2 ape jd?

    TOLONG LA BERUBAH SMUA..
    ” HIJRAH “

  16. abm says:

    berita hangat esok…penyokong pembunuh!!

  17. aiman says:

    yg mati sorang tu sbb sesak nafas, dia tak trlibat prgaduhan..then brlaku prgaduhan kat luar stadium, yg ni sampai pcah kepala pnyokon slangor sorg, mati ke tak wallahualam..

  18. hafiz says:

    aku x salahkan mana2 fans. sama2 ramai, sama2 fanatik. aku tetap salahkan pengurusan stadium yg bengap, bangang pegi letak fans seblah2. itu la starting point adegan panas baling membaling, sampai lg panas kat luar stadium. so of coz, FAS la patut kena gantung.

  19. asdada says:

    stuju…..kita tngok sama x tindakan FAS kena dgn KAFA kena dulu…nie kes mati nie….nk tggu berita d stadium sultan mohamad IV jer lepas nie…..

  20. abm says:

    0 = 2biji, kad merah = 2 ore, mati = 2 ore..

  21. hdgfg says:

    yakin….ssuatu akn trjadi d KB…

  22. anon says:

    penyokong bola malaysia sampah sial, aku agak ar mesti budak kelate start gaduh dulu ni, mmg sampah perangai.

  23. anon says:

    anon :

    fan klntan start buat ape?
    cuba fkir lgik akal ok..

    slangor seri dtempat sndri..sptotnya advantage la kan….fan klntan suke lak slngor x menang..so sapa yg akn naik angin?xde akal logik ka?

  24. abm says:

    aenon=budak kelate kena di parking stadium malawati, parking penyokong selangor sialll…

  25. hafiz says:

    yg hang cakap sampah tu la yg beli tiket penuhkan kantung FAS… di kala bola malaysia yg makin lesu. Simple jer. FAS FAILED to control.

  26. haha says:

    additional…

    FAm should take an action…

  27. notfair says:

    1 MALAYSIA????? or we are 1 ISRAEL????
    1 MELAYU pun xdapat capai, sahkan 1 MALAYSIA….itu jer komen aku..dlm maksud ni..

  28. hafiz says:

    notfair.. kalo hang prasan 1Malaysia tu apply utk part bersuka2 jer… berduka2 mana ade 1Malaysia… hehe. so ini different case. FAS patutnya awal2 dh pandai arrange seat stadium. Ini pegi letak sarang tebuan ngan budak nakal seblah2. what d’u expect? fail to plan is plan to fail la.

  29. wa taw!!!!!!!!!!!!!!!
    mesti fans kelantan start dulu….mcm biasa….diorg xle kne provoke…kne nk gado je….benci sial aku org kelantan…awek kelantan xpe..seng nk mkn ahahahahaha

  30. hafiz says:

    x kira la sape start dulu. yg penting sape yg bagi laluan utk start dulu. FAS la. Gantung jer.

  31. mr benci kat mr bnci budu says:

    apa2 pun kita tggu laporan siasatan dr polis dulu brooo…jgn buat statement sdri sape yg mlakn dulu…aku benci gila kt org yg benci kelantan..lbh2 lg mr benci budu..benci gilo ko mung!!!

  32. apit says:

    selangor mmg kuang ajq…..
    bangsa lahanad…….

  33. anonsial says:

    anon ko la sampah.. ko pun nyokong gak kn.. sampah suke kutok org.. mulut fan slangor cam sial gak.. pk logik la.. akai ada? ko xda aku tau.. sampah la tu yg bunuh2 org..

  34. mr suka budu says:

    kawe taw jugok!!!!!!!
    fans slangor start dulu…kawe ado ctu takdih…kawe 13 kali benci ko demo Mr Benci Budu….mr benci budu tolol…

  35. mr benci gila kat mr benci budu says:

    nk ckap elok2 skit ya…korng ingt sume orng kelntan jahat ke..?
    manusia sama ja..baik jahat atas diri masing2…suka ati mak bapak ko je judge orang cam gitu…sial punya orng…
    ak xbelah mana2 pihak…just aku benci manusia yg suka kutuk sesama manusia…

  36. orang_melayu says:

    nauzubillah…ya allah kau ampnknlah rkn2 sprjuangan ku ini,ssguhnya mrk hmbmu yg lmh dn tdk brdya mlwn hstan syaiton nirrajjim..srta mrka trlka drpd mngingatimu ya allah,,tiada siapa yg dpt apa2 sbnrnya..ingtlh org mlyu,ingtlh org mslim,ingtlh dn lhtlah dnia akhir zman,,subhanallah….

  37. kelatekote says:

    penyokong kelantan suka buat hal !!!!

  38. melayu_pas says:

    amiiiin

  39. to kelatekote ngok says:

    sdap2 je ko ckp pnykong klntn suka buat hal..sama je slgor pun..mtg2 la tmpt sdri..

  40. tolol sunggoh klatekote says:

    mung la hk wat hal cni ‘klatekote’…idop pnyokong klate..idop red warrior…mapuh ‘klatekote’….

  41. orang_melayu says:

    pd kwn2 jgn dok msuh2 sm2 kta,ingt tuhan sma,,smpai bnuh2 tue bkn smgt mnt bola dh tue,tue smgt nk ikt bnda len.. hmpa kuat tera mna pn hmpa kna ingt da yg lbh kuat..bgnda2 kuat pd hmpa,kta p stdiom tue nk tgk bola smbil nk cri kwn bru,bkn nk krgkn kwn..yg pegi t pegi la,pd yg slh tue mnyrh lah,,hkumn kt dnia nie kcik sgt nk bnding kt sna…

  42. mr benci budu punya pembenci punya pembenci says:

    sajer nak post nama jer….aper pun….kelantan memang sinonim ngan gaduh!!!!!so,kelantan lah yang kena berusaha keras untuk buang persepsi masyarakat tuh…..slangor plak…korang wat rilek jer….korang pun bangang gak,tu pasal semua kerja kat selangor awe2 kelate dah kebas….

  43. kawan mr benci budu punya jiran,tapi makan budu... says:

    ah…kelantan….selangor…sama jer…melayu….haprak!!!!

  44. shah says:

    fanatik boleh.tapi fanatik sangat tu yg buat sakit tu.entah la.sapa mula dulu wallahualam.dengar citer ada sorang wife fans yg mengandung pun kene sepak.waduh waduh.

  45. melayu_pas says:

    amiiiin …baguh sungguh ore satu ore nih…kawe sokong demo orwng_melayu…

  46. orang_melayu says:

    klntan ka slngor ka kdah ka ganu ka smo ja cc allah,,hmpa ingt org klate kna rtan sez 4,kdah sez 5,slngor sez 6,gnu sez 7,,klau 8 smua kna sez 8…tmbh dosa ja,,hmpa ttup mdia org ptih nie,hmpa rlax2 pla..pg esok bgn smyang sbuh..ps nie yg na2 dh trgduh tue maaf2 knlah…kta org mlyu,sma org mlyu,hdp mlyu..asslamualaikum smua

  47. saing pok sdaro mr suka budu says:

    aaaa mnum air pok sdaro….guano tuh kato melayu haprak…aaiii xleh jd budok jeluas sekor nih…mung lah haprak…gih duduk negaro lain nuh gih…ni tanoh melayu…

  48. melayu kita says:

    tahap bola sepak ntah kemana..nyawa pulak yg melayang…penyokong fanatik n x de semgt kesukanan ni lah yg buat malu…kita layan bola utk suka2 n hepi2..bukn utk berdukacita n bergaduh..

  49. p says:

    wei bdak yg nma anon 2,ko nk mampus ke ckp cm2,mlut ko 2 jga ckit,xpsal2 mlm ni jgak org g cri ko 2 bengap..

  50. melayu_pas says:

    demo idola kawe orang_melayu….waalaikumussalam…jupo keda roti cana esok deh..kawe blanjo…

  51. tok bomo says:

    tahu doh kelate ramai bg xsampai separuh..beloh sleangor kosong..ramai sgt sampai fans boleh duk sebelah2…

  52. pmbela keamanan says:

    salam,kepada mr benci budu.nak kritik pun biar la brbahasa sikit.bkan nak memanas kan lg keadaan,jngn la ko brfikir ngan kpala lutut,xpasal2 kan umat ko yg mkn kpla lutut.ingt game ke2 ni kat mane.jangan cerdik di luar tp bodoh di dalam.klu brani sila lah bertandang ke game ke2 nanti.

  53. penyokong pembela keamanan says:

    jolo ko demo weh…tp nok wat guano kedio mugo mr benci budu tuh skoloh sakat dajah 3 jah tuh…tu pom hinguh lest di sluar lg maso tuh….jnge laa maroh kedio…kto kno pehe deh…heh3

  54. Bladerz says:

    pah ni org selangor takut dh nk mari kelantan… kena timbuk kn…

  55. melayu_pas says:

    aaaaa jnge duk ugut gtu gak abe bladerz weih…kicik doh tu sek selangor….

  56. presiden says:

    camni la..
    lawan kelantan jer gaduh..
    lawan kelantan jer gaduh..
    lawan kelantan jer gaduh..
    boring dah..
    kelantan elok maen bola dlm kelantan jer..
    so x pyh nk ggu org lua…
    boring dah..
    mane2 lawan pon nk gaduh..
    baik fan.. baik player..

  57. kelate haprak says:

    kelantan memang camtu !
    suka buat hal !!!

  58. adik mr benci budu says:

    ahh x kire…abg gua ckp bende btol…
    dekat mane2 pon org kelantan perangai tah ape2…..pirahhh….jumpalah nnt game ke2..apa ada hal…

  59. penyokong presiden says:

    asek gadoh ja p main pes2009.. xyah gaduh.. haaa!!! dah kuaq pes2010.. download cpt weh kita main sama2 hahahaha

    dlu masa lwn dgn n9, abeh keta plat n depa kasi pecah.. kesian pakcik2 makcik2 nk balik umah xdak keta.. bodo punya olang..

    gantung ah kelantan terus xyah main bola kt msia ni.. kasi main bola jaring ka.. catur ka.. dam haji ka.. aku rasa gadoh gak nnt hahhahaa xyah main la weh teloq betoi

  60. budu says:

    kite tgk jap ag brani ke x p’yokong selangor dtg kb,klw ade yg dtg mesti ade kejadian…

  61. pembela keamanan says:

    kepado semua pengkritik dr selangor=klu nak mngkritik pun biar la dengan kritikan yg positif bkan negatif,terutama skali kpda 2 malaun perosak,mr benci budu n anon.sedar sikit misi pasukan mu pada 15 okt ni kat mana.kapado kelatekote plok,baik ko tanya kat bapak ko kote tu ape.aku mmg mengalu kan sngt malaun perosak ni brtandang ke kota bharu.biar knl skit bdaya org kelantan,jngan tahu pasal keburukan nye je.maju lah sukan utk negara

  62. bakor budak says:

    klantan2..dulu dah kene gantung liga pon xserik2 lagi..macam nak mintak kene gantung lagi je..

    korang xpayah masuk liga malaysia,korang create la liga sendiri..liga super kelantan…e.g pasir mas gedebe fc vs kota bharu fc..

  63. yahoo says:

    orang atas mkn duit…org bawah mkn penumbuk,sepak terajang..cantek…

  64. yahoo says:

    fanatik selangor melebih2..fanatik kelantan x de smpai nk bunuh2 org..

  65. selasetan haprak says:

    bodo2 la ore luar ni dok ngato,aku ingt ko ore luar ni maju blako,tp ado jugok hok bodo.nga beruk pun cerdik beruk ag.jago2 sikit time nok masuk sare tebue 15 arbln ni,saloh lakoh gak..bekok muko.

  66. aku anak melayu says:

    ASSALAMUALAIKUM…… knp bangsa melayu nak gaduh mcm ni…dlm stadium td dah gaduh…dlm internet pun korg nak gadoh… x blh ker jd melayu yg bersatu, bangsa lain tgk perangai melayu kite ni bersorak tepuk tgn… selangor ker, kelantan ker, dua2 pun salah… Allah kurniakn kite otak utk fikir ngan waras, ambil ikhtibar dr perkara2 yg berlaku… yg korg caci2, kutuk2,sesame islam dan melayu ni buat aper? kalo mcm ni lah sikap anak melayu di bumi sendiri confirm,x kan dpt selamatkan pribumi kite selamanyer…

  67. kudo meroh says:

    baso nate presiden bodo
    mr benci budu bengong
    penyokong presiden benok
    sek2 selangor ni kecek ar brani,dale ati nakut po tikus.bringat sikit,sek2 budu ramai kat jajahan mu ni.xpasa2 minum budu la.

  68. mr benci budu says:

    uish makin hot…chill lah brader…

  69. mr benci budu says:

    tulah sebok kt jajahan org…duk negeri sendri xle nk cr mkn ke??kecah lah brader nih….
    tuh yg gua x brape minat dgn org kelantan….lu org bley tgk sendri kn….menyampah sial…

  70. suke budu says:

    rezeki buknnye dtg drpda negeri..rezeki dtg drpd Allah…jgn takbur sgt..

  71. perantau warrior says:

    kpd mr benci budu,mu tingal kat area mano eh?negeri mu ni pon maju krna org luar,nak arap kaum kerabat mu tu,xkan maju nye.mu ni branak kat hutan mane ye.jngan babitkan isu cr mkn.aku rs mu pun leh tgk kbdohan mu sndiri mcm ne,xreti nak beza kan isu.kritik pasal isu trbabit sudoh la.mu ni sbnar nye brani mengata tp tkut mnghadapi.mmg best la klu aku dpt jumpe mu.

  72. perantau says:

    kpd mr benci budu,mu tingal kat area mano eh?negeri mu ni pon maju krna org luar,nak arap kaum kerabat mu tu,xkan maju nye.mu ni branak kat hutan mane ye.jngan babitkan isu cr mkn.aku rs mu pun leh tgk kbdohan mu sndiri mcm ne,xreti nak beza kan isu.kritik pasal isu trbabit sudoh la.mu ni sbnar nye brani mengata tp tkut mnghadapi.klu aku dpat jumpe ngan mu,mmg best ar.

  73. kura-kura says:

    ..match bola yang tak best mana pon dok bunuh2 ka? ni baru tahap liga kita macam ni. Kalau dah tere habes mcm EPL sure semua org bawak pedang pegi tgk match. Emo nak mampos sekor2 nanti.

  74. ORANG KAELANTAN says:

    joe:diam mulut sikit kelantan awak tak tahu lagi
    BARU PAGI TADI SAYA MEMBUKA PENYOKONG KELANTAN MENINGGAL DUNIA.SAYA ORANG KELANTAN MEMGUCAP TAKZIRAH KEPADA KELUARGA INI.AL-FATIAH

  75. sang algojo says:

    yes..aku suke tengok orang bunuh orang..so kat s.alam kelantan sorang dah mati..so kat K.B cammner??harap bertambah..to fans selangor::ader brani turun KB???wakakaka..harap brani kalau tak takkan ader pembunuhan akan berlaku..i hpe u all jadi jantan sejati..baru boleh kita tgk macam kat pelestin/israel tu..aku bunuh ko..ko bunuh aku..ok per..cakap dunia dah akhir zaman..macam ni la baru betul..Ayoh Fans Selangor kita gegar kan Kota Bharu..ayoh Fans Kelantan hutang Darah mesti bayar darah..

  76. pak sodomi says:

    jgn kita gaduh2..kesimpulannya, dua2 negeri di bawah pakatan rakyat..mmg hampeh parti kita ni..tu pasal mentaliti rakyat di bwh negeri naungan sy mcm ni..men belakang lg bez..

  77. Budu Selising says:

    Kito pujilah orge klate yan hok mari nek bah tuh. Diorghe mari kiro ok. Bawok rezqi. Topi yan hok carghi makey sssini nih. Ingak ia dah pro nge selangor buleh buak kut suke..? Dok leh – dokleh. Mca ke nabi kito hok kato tuh.. “Cukukla mati tu sbg pengajare”…

  78. Sazwan Hijau Kuning says:

    Salam… jadilah macam Fan Kedah… Kalah & Menang Cool saja.. Ingat lagi masa kalah Ngan N9 piala FA baru nie.. siap keluar stadium bergambar lg ngan fan N9… Org Kedah memang Best…

  79. PERAKAN says:

    apalah yang akan terjadi di kb nti.semestinya dendam membara.kawe risau pmain selangor plak jd galang ganti nyawa fan kelate semale.

  80. AWEK BOLA says:

    PEMINAT KELANTAN MEMANG GILER…!!GILER TAHAP CIPAN..!!ELOK KORANG DUDUK JE KAT NEGERI KORANG, JANGAN KUAR2 NEGERI ORANG..

  81. lising says:

    Kedah mmg ok.. Kita sumer ok.. Klate nijer. X dapat bezakan mana sukan mana musuh. Slogan kat banner dia pon dah tau. “Kito orghe klate bake brani” Tak ke slogan provoke tu.. Tp skali skala kedah pun kena tunjuk siong jgak ngan orang macam ni. Dia bawak perangai kuno, kita pon boleh turunkan merong mahawangsa..

  82. Budu Selising says:

    http://photos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs777.snc4/67761_140823222631196_100001105586173_207583_4655050_s.jpg
    Istri sya org Ganu. Dia kata org Ganu pon dokleh gi ngan org klantan ni.. Pantai Timur ngan pantai timur pun x leh buat kawan. Apatah lagi belah selatan ni..

  83. satsujin says:

    bodoh la org2 mcm sang algojo, sumer2 fanatik bola nie lagi nak api2 kan benda nie. aku penyokong selangor dtg stadium nak tgk bola bukan nak tgk korg2 ni gaduh.
    kat luar negara elok je tolak racism, gaduh aper sume, ni kat mesia lagi makin di api2 kan pulak. mmg lahanat la jenis org2 mcm nie. sukan sepatutnye satu cara utk wujud perpaduan tapi ni makin memecahbelahkan pulak.

  84. Hermizan says:

    hmmmm…

  85. Penyokong Selangor says:

    Pergaduhan dalam bola sepak adalah lumrah….tapi korang jgnla extream sangat….cuber korang berlawan sorakke, berlawanan saper yang buat maxican wave yang hebat ker cukupla…xpayah nak baling2 botol, then patahkan kerusi stadium… pikirlah…this is just a game….Lagi satu FAS pun samer, dah tau Selangor n Kelantan ader fanz yang die hard Core, please la wujudkan gap anatara fanz letak seramai mungkin FRU ataupun Rela n Polis…..then nampak jer ofanz yang buat hal terus tangkap…pikirkanlah ya…

  86. Berani Mati says:

    lising ko simpang la siong ke taring ke belalai ke merong ke terong ke yang ko sibuk2 ni x kaitan dengan ko .org dok gaduh ni pasal penyokong klate dgn s’gor!!!!blh bla laa

  87. Hermizan says:

    walaupunakau Fanz Selangor, tapi aku tak defence saper2…normalla bergaduh dalam bola sepak…maner ader org tgk bola dalam dunia nie dok senyap jer…kalu main catur maybela…tapi kenela ader batasannyer…pihak police FRu and Rela pleaela…sepanjang aku tgk bola, xpernah this team tangkap fanz yang wat hal…cuber korang tangkap sorang dua, sure pastue semua fanz xberani buat hal lagi..

  88. Hermizan says:

    lagi satu,,pada saper2 yang ader anak kecil and wife yang pregnant please la jgn bwak pg stadium…korang pkla…sangat bhy..

  89. sang algojo says:

    pemain selangor jadi galang ganti??ok gak tu..janji ader pembunuhan..i like it..dunia akhir zaman beb..macam ni la..kalau nak bunuh player boleh request tak??..aku nak request amri yahya for selangor and for kelantan i hope akmal??or indra??mana2 la..janji ader pembunuhan..heheh ayoh kita tumpah kan darah..hehehe..die..die..die..

  90. Berani Mati says:

    ore klate ke ore s’gor ke kedah ke,t,ganu ke Perak ke,Solat lima Waktu gak,,,,,sama-sama la bui nasihat bukan dok bakar lg nak suh lg panas,,,

  91. Woi BERANI MATI.. aku jawab orang kedah komenla. bodo tak baca dr awal.. Sumbat Botol Budu baru tau..

  92. kaki bangku says:

    EMO!!!
    baek penyokong selangor or kelantan…
    masing² EMO!!!
    bengap, bangang, bahalol, bebal…
    pasal BOLA pun nak jd isu, Liga M lak tu..
    kalau pasukan sendiri vs team antarabangsa lain la cite, nak gado ke, tembak ke, bunuh ke ikut suka la…
    nampak sangat yg korang² ni taktau RUKUN NEGARA harap I.C je warganegara tp hati mcm taik!!! baik keluar je dr MALAYSIA ni..
    buat penat je PM taruk matlamat 1MALAYSIA tp kalau korang² sendiri taktau maknanya ape, pegi sekolah balik…
    sungguh memalukan!!!

  93. Pakya says:

    Al fatihah untuk penyokong Kelantan tersebut, mmmm… biasanye insiden memalukan melibatkan penyokong dari Kelantan…

  94. kaki bangku says:

    pada sesiapa yg mencetuskan provokasi…
    anda kena ingat yg anda sedang diperhatikan setiap komen n I.P address jgn smpi trtangkap sudah la eh?
    silap² masuk ISA..

  95. Entahla.. Org klantan ni ala-ala cina skek pun ada. Klu ramai baru brani. Klu sorang2 mulala buat baik. Tapi pon bahasa x bleh tukar gak..

  96. smlm aku ikut rombongan kedah tgk bola antara kedah lawan Terengganu..dah acap kali aku p Teganu tgk bola.Tp ok jer.xder gaduh pun.Habis kt dlm stadium jer.Siang tu kami dah berbelanja sakan kt pasar payang…seronok p Teganu ni..

  97. kelate sg buloh says:

    mcm ni FAS lah yang bangan dr tahun lepas lagi game tak reti-reti lagi asingkan penyokong..belakang gol biar kosong paham..ni penyokong selangor kt bwh kelantan kt atas tk ke bodoh..satu lagi jarak dekat sangat belakang gol dgn penyokong selangor dkat sangat..patut hukum aje selangor..ingat kelantan yang meriahkan bolasepak tanahair skrg..tolong asingkan penyokong lebih sistematik FAS..penyokong kelantan ramai kt lembah klang tak sama ngan penyokong laim..harap faham la jgn nk duit tiket aje

  98. kelate sg buloh says:

    Hukum FAS tidak tau nak asingkan penyokong kedua-dua penyokong..yg lebih sistematik..Tempat sama berlaku baling membaling belakang gol…antara kedua-dua penyokong..dari tahun lepas dan liga super 2010..Bangan betul la..kalau dok dekat provokasi mmg org kelantan bako org berani pantang dicabar tau..ingat FAS penyokong kelantan malam tadi lebih ramai pada penyokong selangor..SOKER NET bw semua yang reply ni ke FAM…

  99. apie says:

    Kan dah mmg tradisi, tiap2 kali Selangor lawan Kelantan musti ade gaduh2 punye…. Tak sah kalo tak gaduh… Entahlah, rase2nye bkn kat Selangor je kot orang Kelantan tak berape disuke ( anti kelantan).. Kalo kat mane2 pon, pasti akan ada persepsi yg tak elok ttg org Kelantan…sedarlh org kelate…..awak tu merempet negeri org….kalu bgus dok aje lh negeri korang

  100. awe_amerika says:

    saper nak race kereta. cakap speck keta. aku pakai vtec. tak kisah dari mana-mana. janji ada duit. takder duit main motor jer..

  101. fif says:

    nk gaduh2 apa hal…pihak pengurusan stadium yang salah letak penyokong sebelah2…(pihak stadium tu bukan FAS tp MBSA)penyokong kedua-dua pasukan pun salah sbb tk leh jaga adab….(mcm kat eropah penyokong dtg nk tgk bola tk mcm kita kat sini) klu kelantan rasa..selangor anak emas FAM.. apa kejadahnya si anuar musa kat FAM tu…(sokong selangor gak ker)klu rasa parking kat stadium shah alam cam sial… di harap penyokong kelantan lps ni tk yah dtg lagi…(apa kurangnya kat kota bharu..sejak dulu lg penyokong pasukan lawan kena belasah…sapa nk jawab…-dari anak kelantan yang dh jemu dgn gelagat penyokong yang keterlaluan di malaysia-

  102. ore kelate says:

    dah tentu kelate hok kena…dah tau dah…negeri lain baik belako…mano hok buruk ne pada kelate….

  103. bachOk says:

    fan slgor:jom r g stadium kltn plak,kite tgok ape jd.jaguh kg berani tmpat sndiri x gune.fan kltn dh dtg selangor,slgor try la g kltn sekali.berani ke?tp awek selangor mmg best r,mudah,murah,sedap.

  104. ore kelate says:

    xpayah duk baloh…dah faham dah…pasal kelate jah ore bukak mato..pasal penyokong lain? tutup mato..bukan xpenah belaku…memang kelate sokmo di zalimi…macam la penyokong lain baik sangat..penipu belako…

  105. joefc says:

    ehem2,, buang je due ekor selangor ngan kelantan ni,, gantung ,, dismiss ,, akhir kata JOHOR FC ,, pasti juara,,

  106. fif says:

    mana buleh bg diorg dtg..nanti kito tk dok tmpt….stadium kito kecik…biar la diorg tk dtg lg bagus…jgn kecek gitu anak kawe pun org selangor gok..sbb lahir sini…teraso kawe…

  107. wawa says:

    penyokong kelantan meninggal tak de kena mengena ngan selangor….. penyokong kelantan yang serang dulu…. siapa2 pun geram kalau tiba2 diserang…….
    kelantan memang tak pernah puas ngan selangor…… akhir kata…. selangor tetap dihati….

  108. fif says:

    ore kito pun salah jugo…cepat melatah…relax ar… kito tetap kito…tk supo diorg …kito puak yang bagus…lg kito wat hal..lg diorg suko..mmg itu pun yg diorg nak…

  109. wawa says:

    selangor tak patut digantung….. sebab bukan selangor yang salah…… kalau difikir2… kelantan yang selalu buat kecah dalam permainan… FIKIR-FIKIRKAN LAH…WAHAI PEMBACA SEKALIAN….

  110. fif says:

    lg baik gantung FAM dan referee di m’sia..

  111. joefc says:

    aku x kire,, korang nak kate ape pun,, JOHOR FC pasti juara,,

  112. atastembok says:

    aaahh..fan kelate ni mmg gilo…lepak la chill tgk bola sudah…tau la mercun sane sludup banyak..sdap2 nak baling2…bas konvoi kedah korang campak bata, kat selangor nak wat hal…ape takut ke? selangor pon PAS la wei…!!! hahaha koya…

  113. Budu Selising says:

    Kito orge isley. Dok molekla kecek lagu tu.. atah perukla apala. Bermaaf-maafela. Key bru lepah raya? Dak pe ah.. Nnti Ghaye Korbey jepukla maghi Selangor. Kito korbey samo-samo deh.. Maah Zohir Bating

  114. kaki bangku says:

    macam budak² la korang nih!!!
    budak skolah tadika tgk gelak je dgn korang² ni, ada kepala otak pun tak bleh nak fikir..
    memalukan bangsa melayu sendiri..
    awe_amerika : lu gila sex eh?

  115. joefc says:

    lantaklah korang,, JOHOR FC pasti juara

  116. fendi says:

    Salam……

    Kepada para penyokong semua..buah apa kita bergaduh…kita orang melayu..satu negara iaitu MALAYSIA. India, Cina dan lain2 bangsa ketawa tengok melayu gaduh sama melayu…sedarlah wahai penyokong…

  117. AWEK BOLA says:

    APE2 PUN AKU DOK RELAX JER KAT STADIUM PAROI SEMALAM..TAKDE GADUH2..1-0 LAGI..HOBEN JANG HOBEN…

  118. hamatero says:

    aadddooooooooooooiiiiiiiih laaa.
    dok gadoh2..bagus sgt laa…
    bla nk insaf…
    kiamat nk dkat da laa..
    hmm…lek2 suda laa…

  119. mr benci budu says:

    mmg biase org kelantan nih perangai die pelik sket…org ganu pon xle masuk…aku sure mesti kt stadium tuh saling bakar-membakar…tuh biasalah…..puak2 kelantan nih xley kne sket….klu balas bakar xpe gak….nih kje nk betumbuk je….lame sgt dh kot bwh bulan…haish

  120. yol says:

    melayu sama melayu pon nk gaduh2 ke??camny abes la malaysia…org cina dok sronok ja tngok…

  121. bachOk says:

    wawa:selantang mana pon mulut anda,nk kencing kau ttp kena duduk jgk.

  122. melayu_pas says:

    GOMO KLATE GOMO…
    GOMO SEK SELANGOR…

    bui bia parok sek kito…..
    TAKBIR…!!!!

  123. HambaNya says:

    Assalamualaikum..bg yg muslim.
    Mtk maaf ggu ruangan ni.mcm2 komen n mencarut yg dilemparkn.actually akupun bknlah baik sgt..
    Tp dlm hal cmni xbaik kutuk2..nk msk syurga nanti bukanlah dia Tanya kamu org mana sifulan..yg ditanya adalah amalan kita..bukanlah aku tunjuk warok..tp just nk kita sabar..klu sabar pahalapun dpt..yg dah lepas tuh biarkn yg berwajib siasat.klu ada maklumat,tampilkn diri..xsusahpun..yg lain 2 sama2lah kita fikir sendiri.

  124. wawa says:

    bachok : dah lah….. insaf lah… jangan nak main maki2… aku dah naik muak dah lah….. macam budak2 lah korang sume….. ingatlah kiamat dah nak tiba dah….. taubat lah….ingat Allah….

  125. wawa says:

    hambanya : saya sokong apa yang dikatakan awak….. biarpun hati saya sakit, saya tetap sabar…. sebab insan yang saya sayang ada masa kejadian semalam…. nasib baik tak cedera…. kalau cedera pun saya berserah pada yang esa…..

  126. Ganu says:

    Kepada BUDU SELISING, awok2 ganu tetap menyokong kelantan… Gomo Kelate Gomo…!!!
    Peteh Ganu Peteh…!!!

  127. WAWA==>ko poyo la…budget selangor bagus sangat…pegi stadium kelantan tengok…silap2 1team xsampai kelantan…

  128. bachOk says:

    Wawa:anda mintak sy stop maki2,dah tu yg kau sumpah beruk matyeh tu ape hal?baso tino mulut udoh.dop leh wat ibu rumoh dio nih.

  129. jebatz says:

    dua2 penyokong salah (yg fanatik gila baban)yg suruh begaduh tu apasal,bergaduh mulut sudah..kalau semua fans pandai jaga adab,x jadi masalah mcm mlm tadi..yg terima aibnya semua penyokong selangor/kelantan..

  130. insan says:

    aku org klntan, awek aku org kedah..mak aku org n9, ayah aku org kalantan..member baik aku lak org selangor..abg ipar aku org trgganu..kak ipar aku org kl..so, saudara2 ku, jgn lah sempitkan fikiran kamu ngan puak2, kaum2..sume sama jer..yg membezakan adalah akal fikiran kite..tepuk dada, tnya iman..
    ps: tp kna ingat lah..tahap kesabaran org pon ada limit gak.. & x sume org kelantan jahat, baik & samalah juga ngan org selngor..jgn men tuduh ngri tu baik, ngri tu jahat..wallhu’alam

  131. SELANGORCAPKONGKANG says:

    penyokong selangor kecek jah lebih..bual bra2…depe nakot banga…

  132. mr benci budu says:

    ckp bahasa melayu lah elok2 budak kelantanoi…sape nk paham ckp negri korg tuh..apadaa..

  133. jehe says:

    jange baloh sini puok kito xdok guno! yg penting kt pakat sokong 15 hb ni, klate msti mene main tpt sdiri, biar slangor raso kekalohan pertamo dan out dr pialo msia huaa huaa huaaa

  134. Sarip Dol Anak Malaysia says:

    nak gelak je baca komen2 peminat2 bolasepak kat malaysia…
    Facilities kelas 1…tp mentality kelas 5…hahahahahaha adoiai korang ni…buat malu Melayu, Islam & Malaysia je…
    Semua otak kat kepala lutut…bkn bleh dpt ape pun…dapat dosa lg ada…hahahahahahhaah malu ah ada rakyat macam korang nie…

  135. abe red warrior says:

    penyokong selangor berani r wat cmtu sbb kt tempat sendiri… berani2 selangor kat tempat sendiri pun, org kelantan lagi berani kt tempat orang…

    kalau selangor rasa jantan sgt, ramai2 la nnt dtg kt stadium kelantan ek… kita tgk sape yg lagi berani wat hal kt tempat orang…

    gomo kelate gomo!

  136. SETIAP TULISAN KITA DALAM RUANGAN NI PASTI DIREKODKAN ALLAH..

    kelantan kawe sokong, selangor pun kawe sokong..yang bulih duit adalah KAFA dan FAS..kita habis duit, habis darah, habis air liur, habis masa bertekak..pahala sket pn tak dapat…

    yang penting,”peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka” kata Allah…

  137. bini aku klate says:

    Salam. Kalau yg mati tu tunaikan solat masa maghrib dan isyak serta spt mengucap masa nazak, insyaallah, ada balasan baik untuk dia. Jika tidak, maka pasti dia menyesal menyesal dan menyesal 10000000000 kali kerana memilih untuk pegi stadium malam tu. Dan pada korang yg terasa terer giler…. mulut leh kata apa saja, tangan leh menaip suka2, insyaallah ada gak untuk korang.

  138. joefc says:

    ei bini klate,, ape maksud ko menyesal 10000000000 kali menyesal ke stadium? ko ahli syurge ke? .. ko pun same ah naip suke2,, ..JOHORFC pasti juara

  139. bachOk says:

    bini aku klate: kau maksum ke?

  140. bini aku klate says:

    joefc – Mmg la aku berharap sangat jadi ahli syurga. Kalau ko tak ndak aku tak tahu lah. he he he… Tapi johor fc pun akan masuk neraka kalau tak solat.

  141. bini aku klate says:

    bachOk, he he he ko paham ke maksum tu?

  142. bachOk says:

    bini aku kelate: kau tau jwb soalan ke?

  143. shah says:

    lumrah bolasepak malaysia.seperti mana yang semua tahu.setiap pasukan negeri diberi gelaran masing masing.macam macam jenis binatang termasuk la seladang,kijang,tebuan,rusa,badak,harimau utara.logik la jugak kalau dikumpul semua haiwan ni.ada jugak la yg bekelahi.

    macam macam.

  144. sek kok lanas says:

    mari la org selangor g kelate klu brAni blako….

  145. ahmed says:

    Salam..
    kpd semua fans bolasepak(trmsuk aku sndiri), xbaek kite brgaduh sesama sndiri..
    yg emo tu emo la..tp at least jg la prngai kita..
    xkan tiap2 match nk ade fight kot..??
    xbest la tgk bolasepak cmni..
    asal ade match je msti nak gado..bila nk aman..?
    kt negara luar xde pn gado2 cmni..
    pd hal diorg bknnyer Islam(mjrti bkn Islam la)
    sptutnyer kita tnjuk cntoh yg baek pd diorg..
    kn ke Baginda da psan, Muslim dgn Muslim itu adalah brsaudara..
    asal drpd Nabi Adam n Hawa gk kn..
    sdey r cmni.

  146. kawe says:

    yang baling mercun kat pegwi perubatan tu kerja sape?..slgnor ke kelantan..tak psl2 pegwi tu jd mangsa ..tu mmg bodoh ar..mcm takde akal yang baling mecun tu..

  147. kawe says:

    kalau dpt tau pnyokng mana yg baling mecun kat pegwi perubtn tu..kesimpulnnya mmg negeri tu la yg buat onar

  148. ambo says:

    penyokong selangor ganas jgk…maklumlah kacukan bugis tambah2 pulak FAM n semua media massa berpihak kpd diaorg…tp aku rasa 10-15 taun lg selangor makin ganas coz melayu kacukkan Bugis + negro + mat indon + foreigner lain..maklumlah selangor byk pendatang asing…kahkahkah

  149. kawe says:

    haah pnyokong slngor ganas..dan akan ikut jejak spt kelate ekekekeke

    slangor=kelate

  150. sek chepo gaban says:

    dfdfdg

  151. antigadoo says:

    dua2 fan sama je !! suma nak berlagak x mau nak mengalah…hooligannn

  152. matjali says:

    jange duk baloh …… kito lihak apo jd di klate…..mari ramai fan sel ke kel ok,

  153. chepo.fc says:

    bo la kecek bnyok……sek slangor wat mri klate 15/10 lalu kot chepo klu brani….wat klik tayar bas sajo la butir sore…..amri yahyo alix nop bdil mung…..waaaaaaaaaaaaaaaaaakakakaakakakaak

  154. akubiso says:

    chepo.fc;alix 2 sapo…debe mena ko….ejah gabung nge sek kawe r….sex kawe xdop palo loni…….breh dop sex kto

  155. besutkelate says:

    ok ,,,besut dan setiu akn turun ke kb sentisa di belakang fan kelantan….gomo klate

  156. ambo says:

    jge baloh…kaloh sex kito…sbb FAM N media maso sebeloh pihok dio..x ke la diaore ni kutuk tmpt dio cari make…pehe2 la anok2 wei…

  157. ambo says:

    akhbar rini…utusan.metro.bharian………..
    selangor vs kedah…penyokong kedah gilo
    sel v teganu…penyokong ganu biadat
    sel vs indonesi…celako indonesia
    …so selangor yg terbaik…..ptuiiii…jom pakak ganyang selangor…kahkahkah

  158. mek klate says:

    hahahhaaha….adoiiiii nk selok ambo baco….jgn dok baloh la weiiiii…..buang masa n tnaga jah… tapi apa2 pun sapa fan klate kena bunuh tu dah melampau la…..wlau pun ambo tak bapo reti bola sepak nih tapi sah2 la klate sntiasa di atiku…mudah2an klate bui 5-0…..hambik!!!!!!!!!!!!!

  159. zard98 says:

    Tak ade tamaddun, orang tengok bola untuk happy, kalah dan memang adat perlawanan.. kedua belah pehak termasuk penyokong harus jaga tatasusila sebagai orang ISLAM. Sekiranya bolasepak menjadi paksi keganasan sesama ISLAM di Malaysia.. bubarkan saja liga dan piala malaysia. Penyokong bayar tiket.. penyokong juga dapat bahana. Kembali lah kepada nilai nilai murni ISLAM.

  160. poi says:

    pirah …..org kelate…..mkn tomyam byk sgt……budu lgi….tu yg mabuk tue

  161. 1malaysia says:

    bos kto ore islam,,hok mati 2 bia dio g aman,,ambo xmsk sapo2 pon dan penyokong selangor ko kelate xpyh la nk gocos,,kto ore islam,,FAM dan FAS serta Kafa ore melayu po kto jugok,,ko penyokong yang telah pegi ke rahmatullah kto sm2 sedekahkan Bacaan Yassin male ni,,,,mg2 rohnya Dtempatkan dikalangan org y baik2,,,xdok guno kto baloh samo2 islam,,semoga Allah mengampunkan dosa2 yang telah di lakukan,,ore nk provokasi ko penyokong kelate pon xpo,,,tp kno ingat penyokong kelate hak mengisi kantung bola sepak malaysia loni,,,ambo buke nk mene sapo2 sbb ambo ore islam ambo oyak g2,,

  162. kid says:

    baloh wat gapo gak??
    kito ni samo2 melayu samo2 islam samo2 keturune…
    sukey nih buke utk baloh utk gocoh…
    sep2x kito sat dok g gomo plop sep selangor…
    ambo takot org duk ngudoh ke kito ngn tok guru sekali keno…. sbb orang klate nih g mano2 mst bawa namo tok guru… bereh dop??

  163. Man says:

    Dalam hal ni kita tak leh nak salahkan sape2.. segelintir penyokong yang buat hal.. kalau semua penyokong yg dtang buat hal..lu fikir lah sendiri..

  164. yob says:

    takziah kepada keluarga penyokong yg meninggal..Al_Fatihah..apapon bolasepak malaysia semakin membimbangkan.harap insiden ini x berulang lg..sya nk kongsi skit la..sya sbg penyokong perak rsanya dh lebih 10 kali masuk stadium shah alam lwn selangor..menang pon ade..tp x pernah pulak terjadi pergaduhan yg serius..fikir2kanlah..

  165. anonymous says:

    kowg xyah na kcoh a..
    aku ade kt snew a wey..kelantan xpyh nak tnjuk baek ..
    kowg tgok a mnew2 negeri yg lawan ngan kelantan msty ade yg gdow!!!!tg mati ue bkn sbb gdo tp sal ade heart attack a…
    pas ny xpyh ade penyokong a sng..t ramai ag yg terkorban wahai penyokong kelantan yg terlampau fanatik…kite satu MALAYSIA xpyh a nak bgado ag….

  166. anonymous says:

    MEK KELATE:ko pkir selangor xd kaki ker sng2 na blasah 5-0..
    kelantan sakai..dtg tmpt owg asek na merosakkan jerk..piraaaaaahhhhh kelantan byk mkn budu 2a jd cm ue..hhahahaah..byk arh mek kelate mntak keje kat selangor nape??kt kelate da xd keje..blah ar weyh…balek tmpt asal yg xberape nak maju 2….huhuhu

  167. anonymous says:

    KELANTAN CKP XBTOL A..AKU ASE MSTY KOWG NYH BM XPNH PASS AN..HHAHAHAHAHAH…APE YG GOMO AK POWN XTAW LAA…KPD OWG KELANTAN DLM NYH KOWG XPYH A NA POYO SGT WEYH..KOWG UE DA LAA KUNO……GUNE BAHASE BAKU!!!!AGK MUNDUR GAK KOWG NYH..SELANGOR TTP DIHATI!!!!!!!KELANTAN XPNH NAK UP!!!BIASE NEGERI XMAJU AN..HHAHAHAHAH..SENGAL!!!!!!!!!!!!CKP 2 BIA BTOL BARU LAH NA SOUND OWG LEN…SATU MALAYSIA

  168. bachOk says:

    kau tu blaja mengeja dulu biar betul,baru la bleh nk sruh org pass BM.dop berapo poq palo otok dio ni.

  169. red warrior says:

    AQ PENYOKONG FANATIK KELANTAN…TP SKANG 2KA LA JD PNYOKONG SELANGOR….BKN PE..KT KLANTAN XLE IDOP A COZ…YELA,KEJE YG DE,USTAZ,PE NGANGGUR,MAT REMPIT,…..APELA KLANTAN ,KOWANG BLIER NK KUO DR DUNIA KOWNG YG XMAJU2 2??????AQ HARAP KOWG SEDO DR K??SELANGOR COPEM MNANG PNYE,,,PE2 PON SELANGOR TTP KAYA,MAJU,BEST,….BKN CM KLANTAN????MUKA SMUE CM BEROK JE.XMAJU,XKAYA,XBEST…MULUT BAU BUSUK ARY2 SBB MKN BUDU!!HAHAHA,,

  170. anonymous says:

    xpndai mengeja pon,,,owg phm aq ckp.bkn cm ko,alien je phm ko ckp xpon binatang2 dlm utan 2…hahahhaha..kowang xde duet nk buat skola byk2 tok blaja,2 ckp cm alien….hahahaahaahaha.gomo 2 mksdnye kelantan cibai!!!hahahaahhaa

  171. bachOk says:

    ada duit,masok sekolah private,tp x reti mengeja jgk?ish2.lembab benar ke kau ni?

  172. anonymous says:

    hahahha.aq nmpk ko tros berubah ckp????xnk ckp kelate lg ker??????hahahahhahahaah..bongok!!!!!!

  173. mamat says:

    oi bodo malaysia ni terbahagi kpd kaum melayu, cina, india, bumiputera dan kelantan.. hahahahahahhahahaha kelantan bukan melayu la.. bangsa bangsat.. asek gaduh ja.. puki

  174. red warrior says:

    tol 2 … aku sokong ko mamat ..2la aq xphm pe dowang ckp..ko phm????????????dowang xskola.2la taw gaduh ja.hahhahahhahahaha

  175. Mek klate says:

    Anonymous : bnyk la ko nye tak skolah….tak maju tak maju klntan pun, brapa ramai rakyat klntan kje kat tpt org lain jadi bos….yg jadi org bawahan org selangor gak….tak maju tak maju aku pun ada tggu masa je nk ada tittle dah kat depan nama aku…sume org bawahan aku org selangor gak…hahahhaa…sbb budu la gak kpla org klntan bergeliga….kikikii jgn mare arrrrrrrr

  176. psiwar says:

    Hati panas ore kelate bukan pasal isu bola..sudah 20 tahun dah dipendam..terbaru isu rompakan royalti minyak oleh melayu laknatullah..melayu macamni ini nak agung melayu..

  177. bachOk says:

    aku nmpak kau dah berubah tulisan?dah reti mengeja ker?bengap betol la.minum arak hari2 ke kat selangor?

  178. Orang luar sial belaka! says:

    Wahai orang luar!x kira jantan atau betina, yang mengata org kelantan x de tamadun, x de akal, merempat, suka cari gaduh, ..pastu kepada diri sendiri, sumernya bagos2..baik, berbudi bahasa, bijak, negeri sentosa lagi maju, ada kesedaran…ketahuilah ..kenyataan itu semua adalah TAIKKKKKKKKK!!! lagi NAAAAAAJIIIIIIISSSS!!!! Mu tahu ke dok? petroleum kelantan di rompak, sebb tu mu kaya..dengan duit haram!! Mu bowok budaya kuning jahiliah dtg ke kelantan!! Mu sengaja cetus kemarahan org kelantan!! Sikap mu dengki dengan kemakmuran rakyat di kelantan..dengki!!dengki..dengki!!!

  179. Ore tino luar koya best says:

    Aku cukup anti dengan org luar nih! koya best, angkuh macam taik, perangai dah la buruk macam sial, perasan baguss, cukup busuk hati dengan org kelantan, dengki x habis2, x sedar diri betul..bab menghina org kelantan ni no satu..babi betul la korang ni! dah la kepada org tua x hormat, pastu mak bapak pun letak kat rumah orang tua2..anak celaka la korang ni..hehehe..kat kelantan 1 aje rumah org tua2? sedar x korang haa?? negeri korang pulak?mak datukk..malas aku nak kira..huh..negeri maju konon! maju dengan duit rakyat kelantan la wehhh!!yg korang rompak..memang org luar ni x de hati perut sungguh!

  180. anonymous.... says:

    kowanga xyah nak kecoh ar beb..da xmaju 2.. xmaju jer laa..xpyah nak bajet kelantan 2 maju..jd bos???bos ape cleaner???hahahahah..xd otak..sengal cm budu ptot ar mlot bau longkang mkn budu rupenyer…kelantan xd wet ar..dtg ngeri owg bt baek mntk keje tp Klau ade geng pijak pale..dasar ngeri batak!!!!sakai!!! emg cm tu..ahahaah..bODO!!!!!!!!taw laa negeri korg xmaju so xpyh ar na bangga2 sgt..muak aku nengok…..berambus a weyh negeri SAKAI!!!!!!kowg wt liga sndiri a weyh.mek kelate mu bnyok make budu xpyh na ckp owg sini..hahahahah…mek kelate bos cleaner..hahahahhahahahhhahhahahhah

  181. selangor says:

    kpd rakyat kelantan xpyh ar korg nak kcoh2 dlm nyh!!!!!!!!mmg ngeri korg sakai2..keturunan perosak !!!!!!!!korg berambus lah then balik ke tempat asl mu..gomo kelate!!!!!!!hahhahaah mengarot gomo2 nyh!!!!

  182. dak kelate says:

    MKN BUDU JD BEBAL ARH MEK KELATE!!!!BTMBAH BODO ADE LAH..SBB 2 NGERI KELANTAN XMAJU2 HAHHAAHAAH…….SENGAL ARH!!!!!!XMO MKN BUDU JD LEMBAP,BEBAL,SENGAL,SAKAI,PEROSAK,SIAL,BANGSAT,BABI,SETAN SUME ADE

  183. KELANTAN BUSUK says:

    KORG PKIR KELATE BYK WET KER NGERI LEN NAK ROMPAK..SEDAR2 LAH WAHAI KELATE MU XDO DUIT..HARTO XDOK..HAHHAAHHAHHAH..MU SUMO MNGEMIS NGERI OWG LEN …MUKE SUME CM BABI,SIAL……..KELATE XPNH MAJU…KOWG SUME HATI BUSUK CM TAIK KOWG CNDRI..HAHAHAAHAHAHA…BODO KELATE BODO…GOMO BODO KELATE..HAHHHAAHAH

  184. kelantan bajet bgoz says:

    tiada perasaan dengki kpd rakyat kelantan yg tidak mempunyai harte di negeri mereka dengan itu sedar2 lah wahai orang kelantan yg xmaju2…..lantak lah duit haram kew ape kew…janji xsusah mcm idop korg di kelantan…sume xmaju2…suka gadoh cm batak…….nanti aku binakan kora satu sekolah khas tok orang2 kelantan yg mulut cibai2 cm korg..mulut longkang korang sume kelate cm KAFIR LAKNAT

  185. ore luar gila babi mangkuk hayun kepala taik says:

    weiiii..org2 luar yg sial2 belaka, kepala hotak sume kat lutut belake, bajet bagozz sangat cam cibai mangkuk hayyun..pandai pulak mengaku makan duit haram!cisss!!ni lah org kepala hotak kat bontot plak!dah la makan duit haram, bagi anak bini duit haram, patot la mangkuk tingkat labi membabi buta mengata org kelantan yg mulia lagi berbudi bahasa ini..hish! Yg jantan x der telur, yg betina cam pelacur!..hahahaha..ambik ko!

  186. org luar pukimak says:

    org key el bertamadun?? piiirahhh mabuk!! arak duk teguk hari2 macam air..ni ke tamadun? bohjan bohsia merata-rata..ni kah tamadun? kes buang anak hari2.oo bertamadunnyer..hehehehe..mampus lah org key el..maju konon! maju kepala bapak kau! cow tu lembu tahu tak?hahahah..dah la jahat nak mampus, bawak perangai cam sial ni ke kelantan pulakk, sumpah seranah aku tujuh keturunan kepada org2 luar mangkuk hayun nih! tu la..kecik2 x nak mampuss,dah besar pulak, menyusahkan org kelate jer..pukimak tol!

  187. SELANGOR zou dane says:

    Amder ni doll.. amderrr…? sabau,..sabau.., ko sepak la dulu bola tu..

  188. bachOk says:

    cukup ke 3 gol?muat ke bas korang nk wat balik 3 gol tu wey?

  189. 5ifthColumn says:

    Kesimpulannya, bukan semua orang kelantan 2 jahat dan bukan semua orang luar 2 baik.Nobody is perfect.”x aku jdkan manusia & jin itu melainkan untk bribadat kpdku,”petikan dari Al-Quran.so dripd korang semua brtikam ldah baik korang g semayang taubat.

  190. 5ifthColumn says:

    Kesimpulannya,bkan semua org kelantan 2 jahat & bkn semua orang luat 2 baik.Nobody’s perfect.”X aku jdkn manusia & jin melainkan utk bribdat kpdku’”petkn Al-Quran.so drpd korang trus bertkam lidah baik g ambk air smyang pas2 smyang taubat.

  191. mamat says:

    aku dah tgk video kt pesbuk mbe aku.. mmg sah2 kelantan baling mercun byk gila.. pastu skali dgn rela kena simbah air.. oi lahanat..!!! aku benci betoi..!! xnak ngaku salah aku boleh terima lg tp org kalo dah baling mercun atas kepala org, mmg babi ah,.. xyah nk ngepom lg ah.. mbe aku budak klantan gak yg tnjuk video tu,, dai pon malu nk ngaku org klantan.. bodo punya olang.. klo aku kt c2, aku pon bunuh gak korg pikir la ada budak2 kecik.. baling mercun kt penonton,, kepala htak biol la tu.. perangai mcm lahanat

  192. biasa says:

    orag kelantan ni ada gak yang baik..bukan semua macam tuh..aku kat stadium gak hari tuh..x berani aku nak sarung baju selangor..sebab aku tau orang kelantan tengok bola..memang nak gadoh ja keje..(tapi tu fanatik fan dorg)…aku dok kat pintu H..semua kat tempat aku kebanyakan bawa family…aku bengang sebab kitorang semua relek ja duduk tengok penyokong belah sana baling botol..kitorang duduk dengan tenang..tetiba semua kat tempat aku bengang sebab penyokong kelantan bakar mercun hala kat kitorang…pastu yang tingkat atas dok baling barang ke bawah..dah la ada budak kecik..aku tros ada anti kelantan dah kat hati aku nih..

    pengalaman kawan ngan orang kelantan nih..
    umah sewa – ..sorang ja kelantan..abes semua kaum kerabat kawan2 dia datang buat macam umah sendiri habiskan barang dapor,curi hp,pinjam barang tak pulang..

    kat asrama – dak kelantan ni xda geng..berkawan ngan dak selangor,penang.semua..bila masuk sem lagi satu,jumpa kawan kelantan..kita plak dia nak pukul..mcm harem..

    gi makan – janji berdua gi lunch..tengah jalan gi restoran terserempak ngan group kelantan..dia tinggal kan kita..harem btol perangai..

    kat opis – dia ngan group dia ja dok berkawan..mana nak berkawan ngan orang laen sangat…

    so,kelantan mmg perangai mcm tu..kekampungan dan penuh fanatik..

    ada aku baca dalam ni kata pompuan selangor murah ya??masa kat itm s.alam..aku tgk pompuan kelantan yg over pakai seksi2..jahanam..jadi jalang…habis sem..balik kampung..pakai tudung semua..tunjuk baek depan mak bapak….hancur btol..

  193. biasa2x says:

    pengalaman kawan ngan orang SELANGOR nih..
    umah sewa – ..sorang ja SELANGOR..abes semua kaum kerabat kawan2 dia datang buat macam umah sendiri habiskan barang dapor,curi hp,pinjam barang tak pulang..

    kat asrama – dak SELANGOR ni xda geng..berkawan ngan dak kelantan,penang.semua..bila masuk sem lagi satu,jumpa kawan SELANGOR..kita plak dia nak pukul..mcm harem..

    gi makan – janji berdua gi lunch..tengah jalan gi restoran terserempak ngan group SELANGOR..dia tinggal kan kita..harem btol perangai..

    kat opis – dia ngan group dia ja dok berkawan..mana nak berkawan ngan orang laen sangat…

    so,SELANGOR mmg perangai mcm tu..kekampungan dan penuh fanatik..

    ada aku baca dalam ni kata pompuan KELANTAN murah ya??masa kat itm s.alam..aku tgk pompuan SELANGOR yg over pakai seksi2..jahanam..jadi jalang…habis sem..balik kampung..pakai tudung semua..tunjuk baek depan mak bapak….hancur btol..

    *** Cerita anda sangat BODOH… Setakat nak wat karangan, nak jatuh rakyat negeri lain, aku pun boleh *** jangan fikir anda sorang saja yang ader pengalaman, orang lain pun ader… Tak nak dengar criter aku lak ker masa nengok bola selangor VS klantan??? masa aku dok asrama, dok umah sewa, dok ofis, gi makan pun criter…adoooii…

    Aku ni hasil kacukan mak klantan, bapak selangor…

    ** aku sblm ni biasanyer dok blah selangor, cuma taun ni berubah angin ckit..try blah klantan plak..blah mak aku..

  194. biasa says:

    yang ko hangin napa..pengalaman aku..

    ko nak dok blah kelantan..dok la..ko mix kelantan..so what..

    kalo ko pandai sangat..ko pun tau perangai kaum mak ko tuh mmg camtuh…hahaha..malu la tu mak ko perangai camtuh..

  195. Kelantit says:

    Dah nak final pun tapi cite tak abis lagi.. Fans Kelantit takyah nak menegakkan benang basah.. Satu Malaysia dah tau mmg perangai korang mcm BERUK dalam n kat luar stadium.. So bila kena pukul ke, ape ke, orang lain tak kesian kat korang.. Sume ni silap korang sendiri laa.. Nak boikot pun korang ingat FAM ngan negeri2 lain pedulik ke? Nasihat aku kepada BERUK2 Kelantit, bwk2 laa berubah perangai kat Stadium Bukit Jalil nnt.. Tu bukan Stadium Kilang Papan mcm tempat korang, so jaga2 laa kelakuan..




Latest News